"vi är en trygg grupp som fördjupar oss i frågor om respekt"

Detta är mina DåoNu kompisar, här är en artikel och intervju med dem om vad det är vi gör i vårt projekt!


Andrea och Kristian tar tillsammans med de andra eleverna i Då och Nu-projektet ställning mot antisemitismen. Tidigare i veckan fick de lyssna till Livia Fränkel som överlevde förintelsen. På Förintelsens minnesdag torsdagen 27/1 delade de med sig av sina upplevelser till andra elever.


- Vi sökte själva till Då och Nu-projektet för det verkade intressant. Vi är en trygg grupp som fördjupar oss i frågor om människovärde, respekt och mobbning. Det påverkar redan hur vi ser på saker trots att bara halva tiden har gått, konstaterar Andrea och Kristian.

 

Båda går i årskurs nio, Andrea på Mörmoskolan och Kristian på Hammarlundens skola. Tillsammans med arton andra elever i årskurs åtta och nio från de båda skolorna så bildar de årets Då och Nu-grupp. De fördjupar sig i frågor kring antisemitismen under hela läsåret.

 

- Vanligtvis skrapar man bara på ytan om förintelsen men vi får diskutera det mycket mer. Det gör att vi uppskattar hur bra vi har det eftersom vi vet hur hemskt andra har haft det. Vi har redan lärt oss så mycket som vi aldrig kommer att glömma, säger Andrea och Kristian.

 

De ser båda fram emot resan till Polen i slutet av mars då de tillsammans med gruppen och lärarna ska gå i förintelsens fotspår. Då kommer de att få ännu fler upplevelser att dela med sig av. Redan nu på Förintelsens minnesdag så berättade de om sina tankar för andra elever.


- Vi har ett minnesrum med tända ljus, bilder och musik där andra elever kan prata med eleverna från Då och Nu-gruppen. Eleverna från gruppen besökte dessutom eleverna i sjunde klass för att berätta mer, säger Britt Bagge som är en av lärarna som leder Då och nu-arbetet.

 

I anslutning till Förintelsens minnesdag fick eleverna i gruppen och deras familjer chansen att lyssna till Livia Fränkel som överlevde förintelsen. Hon föddes i dårvarande Transylvanien och överlevde läger som Auschwitz och Bergen-Belselsen. Hennes budskap var tydligt:

 

- Vi är alla lika och vi måste respektera varandra och ta vara på varandras positiva egenskaper. Det är viktigt att inte vara likgiltig, alla har ansvar att ingripa vid mobbning!


Kommentarer
Postat av: emmy

vad grumm du är på att skriva, borde bli journalist ju! :D

håller med dig, <3 / emmy

2011-01-28 @ 18:37:10
Postat av: elin pettersson

svar: ååh vad kul att du gillade bilderna! glad jag blev :D du får gäääärna följa min blogg via bloglovin om du vill såklart :D

2011-01-28 @ 19:43:42
URL: http://elinbanaan.blogg.se/
Postat av: Andrea

Alltså bajs på dig. Hatar bilden :(

2011-01-28 @ 20:11:11
URL: http://highergrounds.tumblr.com
Postat av: Elene:)

Nej glasbiten var inte alls skön och det kom mycket blod :/ och musen var inte trevlig heller:/<3



Vad ska du göra i helgen?:)



Kramar sööt<3

2011-01-28 @ 22:25:25
URL: http://theelene.blogg.se/
Postat av: daniella

sv. Ja riktigt skönt med helg!

ska du hitta på något roligt då? själv så ska jag till frölunda torg & shoppa & på bio med några gamla vänner. alltid lika mysigt att träffa gamla vänner, right? :)

jag mår bra, lite mycket tankar i huvudet bara.. annars toppen!

2011-01-28 @ 23:58:56
URL: http://ddaniiellaa.blogg.se/
Postat av: A.C - Är i Kina

hejhej:)



vad händer i helgen då?:)

Jag vaknar nyss.. hehe.. här e morgon iaf:)



önskar di en trevlig helg^^

2011-01-29 @ 01:34:32
URL: http://amychen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0